Filozófia Lamy-ben

Itt ülök Lamy-ben, várom, hogy érkezzen a Southwest Chief fenséges elnevezésű vonat, mely Chicago-Kansas-Los Angeles vonalon közlekedik, tehát a régi 66-os út vonalát követi. Óriási izgalom. Lamy-ben egyébként sehol semmi, egy-két építőmunkás a lóg pályaudvaron, meg egy másik hátizsákos lány éppen ebédel valami jól kinéző salátát.

lamy pad

Itt ez a pad, jó kilátás nyílik a hegyekre. Nagyon boldog vagyok, hogy megyek végre Arizonába. Legszívesebben visonganék jókedvemben, de azt lehet, a környezet nem venné jó néven. Így is furcsán néznek, hogy a semmi közepén kinyitottam a laptopomat.

Itt az árnyas fák tövében, a festői szépségű, és kihalt Lamy-ben az alábbi gondolatsorozat rohant meg, folytatva egy korábbi gondolat csökevényt.

A magyar fickókkal általában nem történik semmi. Ezzel szemben a magyar lányokkal mindig történik valami. Ezeknek a történésnek pedig legalább két dimenziója van. Az, ami történt, és az, ami tulajdonképpen történt, tehát az, ami az alaptörténés mögött volt. (Karcsi meghúzta a hajam, de ezt azért tette, mert szeret) A magyar lány ebben a kettős moziban él; az alaptörténésben és a mögöttes jelentésben, amit már-már el is fogad valóságnak. Karcsi szereti őt.

Az alapvető gond, hogy ezt várja el a magyar sráctól is, hogy ilyen absztrakciós képességgel rendelkezzen, és mesélje el a napját. Teljesen érthető, ha kapott válasz kiborítja. Mert a válasz, mindig ugyan az: semmi. És mivel ugye a mozi mindig kettős, a lány, már a következő lépcsőfokon van, nem hisz a fiúnak, hiszen tudja, hogy a világ nem ilyen. Tehát a fiú valamit elhallgat, valamit nem akar elmondani. Abba már belegondolni sem merünk, mi az, amit elhallgatni akar.

Nem akar az elhallgatni semmit. Csak míg a magyar lány a történések maximumában él, addig a magyar fiú a történések minimumában.  A férfi elmegy sörözni a haverokkal, akkor az egy sörözés a haverokkal, személyi és helykoordinátákkal kiegészítve, de ezt is szigorúan csak kérdésre. Hasonló esetben a lánnyal rengeteg mindig történik. Az alaptörténet, a mögöttes történet, és a történhetett-volna-meg-nem-történés, ami néha olyan valóságos, mintha megtörtént volna.

Van a magyar férfiaknak ez a bűvös, majdnem misztikus férfi baráti köre, amelyekbe lányok nemigen nyerhetnek bebocsátást. A férfi aktuális párkapcsolata meg végképp nem. A magyar lány rendre féltékeny ezekre a körökre, mert azt gondolja, hogy itt történik az a bizonyos második történet, amiről a fiú otthon nem beszél. Az igazi történet, ami az ő férje, fickója, valakije. Hát nem. Nem, itt sem történik. Mert nincsen második történet.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a magyar férfiak egy dimenziós lények lennének, (NEM, NEM, NEM!) hanem csak azt, hogy van egy alapvető kommunikációs konfliktus a két nem között.

-Azt hittem gondoltál valamire – mondja a lány

– Nem, pedig nem. – adja válaszba a fiú.

-Azt hittem azért kérdezed, mert gondoltál valamire.

-Ha gondoltam valamire, mondtam volna.

-Jó, de nem kell így beszéljél velem.

-Te beszéltél így velem, hogy gondoltam-e valamire.

Tessék. Here we go. Hogy ennek mi köze van Lamy-hez, nem sok.

lamy belváros
Ez Lamy

Alig száz évvel ezelőtt postakocsik jártak erre és útonállók szedték áldozataikat. Nem maradhattak sokáig, mert akkor sem volt itt senki, akit ki lehetett volna rabolni. Itt működött Jean-Baptiste Lamy misszionárius iskolája. Nem véletlen a névazonosság.

Most is csak addig van itt élet, amíg a Chicago felé tartó vonat elmegy, rá egy órára, pedig a Los Angeles fele tartó. Az univerzumok találkozása lezajlik egy óra alatt. A többi óra, pedig csak rest of the day, kit érdekel.

lamy táj 2
Kit érdekel, ha ez vesz körül. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s